Варна °
fallback
Свят
09:38 | 11 март 2018
Обновен: 10:29 | 24 юни 2025

Студът и жегата намалиха световната реколта от десертно грозде

Големите загуби в Перу и сушата в Южна Африка предвещават недостиг на пазара

По материала работи: Юлиян Атанасов

Големите загуби в Перу и сушата в Южна Африка предвещават недостиг на пазара на десертното грозде в световен мащаб. Оказва се, че реколтата на най-големите износители не е достатъчна, за да се задоволи търсенето. Това сочат данните от проучването на световния пазар на грозде направено от Freshplaza. В същото време се очаква добра продукция в северните части на Южна Африка, но количеството не е достатъчно, за да компенсира загубите. Това се отразява и на цените, които са по-високи в сравнение с миналата година.

 

Китай очаква по-голяма реколта

През сезон 2018 (май-юни) производството в страната се очаква да се увеличи с 400 000 тона. Общо реколтата ще достигне около 11,2 милиона тона. През последните 16 години площта на гроздовите насаждения в страната е нараснала с 500 000 хектара. Въпреки това и по-силното производство, износът търпи спад до 225 хил. тона. За разлика от експорта, вносът в страната се увеличава. Тази година Пекин ще трябва да импортира над 250 000 тона десертно грозде. Китайската страна се превърна във важен експортен пазар за американското грозде. 40% пък от китайското грозде в страната отива в Австралия.

 

Руският внос се е увеличил с 50%, което прави до 325 000 тона. Тази година страната отмени забраната си за турските продукти. Така комшиите възобновиха традиционната си позиция на най-голям доставчик на грозде в Русия. Стоплянето на отношенията между държавите ще се отрази освен на износа на грозде, също така и на ябълките, ягодите и крушите. В Турция тазгодишната винена реколта възлиза на 2,1 милиона тона, което означава спад от 230 000 тона. Това се дължи на замръзването и градушките в района на Егейско море. Въпреки по-малките обеми, износът ще достигне 220 000 тона. Един от най-любимите турски сортове е Чауш. Това е бял десертен сорт, който освен за прясна консумация е предпочитан за направа на сладка и компоти. Сортът е разпространен по целият Балкански полуостров, но произходът му е турски.

 

Испанското грозде държи високи цени

 

Испанският гроздов сезон приключи. Най-силно търсене в страната е отчетено към края на декември на бял десертен сорт Aledo. Търсенето на този сорт се свързва с новогодишната традиция в Испания.

http://agrozona.bg

Четете още: Боливия разпъна 200 км флаг, иска излаза си на Тихия океан

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback