Варна 11°
fallback
Свят
20:51 | 22 април 2018
Обновен: 02:04 | 30 април 2024

Американците изхвърлят 150 000 тона храна на ден

Най-малко се разхищават чипсове, сладкиши и безалкохолни напитки

По материала работи: Юлиян Атанасов

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от агенциите. Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството й са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание PLOS ONE. Тази храна съответства и на 30 на сто от дневния калориен прием на всеки американец. Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%). Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

 

"По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт. "Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя. Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г. Това разхищаване отговаря на реколта, произведена с използването на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването. Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

segabg.com

Четете още: Макрон предупреди: Ако сме слаби, Путин ще се възползва

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback