IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
17:00 | 6 юни 2023
Обновен: 21:27 | 18 април 2024

Варна изпрати Велико Великов на Спешъл Олимпикс

Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015

По материала работи: Ставри Таргов
Варна изпрати Велико Великов на Спешъл Олимпикс

Състезателят по конна езда Велико Великов е единственият варненец, който ще участва на Световните летни игри за хора Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в периода 17-25 юни в Берлин.

Той е един от атлетите с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Днес спортистът беше официално изпратен от кмета Иван Портних, който му подари знамето на Варна.

"С вълнение изпращаме за пореден път Велико на Спешъл олимпикс! Благодарение на него Варна има "запазено място" на този елитен спортен форум!

Благодаря на Велико, на неговите треньори за упоритата работа. Вярвам, че той отново ще се върне с отличия, защото всички помним емоциите от последните 2 олимпиади, когато Велико, Ваня и Таня ни радваха със своите награди!", заяви кметът.

"Участвам за трети път в този форум и съм все по-амбициран да покажа не 100, а 1000 % от себе си. Благодаря на Община Варна и на всички хора, които ме подкрепят, на Слънчевата къща, на моето семейство и на моя треньор, който ме подготви за много кратко време“, каза Велико Великов.

Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019. Негов личен треньор е Веселин Петров. Велико тренира много активно в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”. Състезател е на спортен клуб по конен спорт „Варна“.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта. 20 000 доброволци ще помагат в организацията.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 45 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, ролкови кънки и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол.

Коментари

Новини Варна