Варна 11°
fallback
Живот
20:37 | 20 март 2018
Обновен: 09:37 | 5 май 2024

Произведоха безхмелна бира с вкус на хмел

През последните години пивоварите изпитват все по-остра нужда от културата

По материала работи: Слав Велев

Изследователи съобщиха, че са успели да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на хмел, като са използвали генни технологии, предаде Франс прес. Агенцията цитира публикация в научното списание "Нейчър комюникейшънс".

 

През последните години пивоварите изпитват все по-остра нужда от хмел, обяснява съавторът на изследването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази култура за пивоварната промишленост, тя се нуждае от големи количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния вкус на пенливата течност.

 

Калифорнийските учени са успели да синтезират вкуса на две от съставките на споменатите етерични масла. Те са включили ДНК на мента и на босилек в бирената мая. Споменатите две молекули, идентифицирани от калифорнийския екип, присъстват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите, отбелязва БТА.

 

Генномодифицираното подобие на хмел е било тествано от професионални дегустатори при произведената с него бира. Молекулите били включени в маята и вкусът на хмел е бил дори по-силно изразен в сравнение с традиционната бира. 

 

dariknews.bg

 

Четете още: 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback