Варна °
fallback
Живот
10:19 | 11 април 2018
Обновен: 00:57 | 24 юни 2025

Вкусни шоколадови скалички от стар козунак

Срамота е да се хвърля храна, особено когато може да се превърне в уникален десерт

По материала работи: manager

Великденската трапеза вече е само спомен, но почти във всеки дом са останали парчета козунак, които вече започват да изсъхват, а ни е жал да ги изхвърлим. Ето една добра идея как да превърнем изостаналия в кутията за хляб козунак в прекрасен десерт.

 

Необходими продукти:

1 стар козунак (около 500 г. Можете да ползвате всички изостанали, изсъхнали парченца и филийки. Колкото повече видове са, толкова по-вкусно става) 200 г млечен шоколад 100 г краве масло 70 г орехи или баеми 50 мл крем ликьор или прясно мляко, овкусено с конячна есенция 2 с. л. какао

За декорацията:

150 г черен шоколад 1 с. л. кокосови стърготини 

 

Начин на приготвяне:

 

Козунакът се смила в блендер или се натрошава на много ситно с ръка. Маслото се разтопява. 

Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото. 

Добавят се смлените орехи и какаото. 

 

 

Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко. 

След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка или върху хартия за печене. 

Черният шоколад се разтопява на водна баня. 

 

Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за  поне 20 минути.

 

Вижте още: 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback