Великденската трапеза вече е само спомен, но почти във всеки дом са останали парчета козунак, които вече започват да изсъхват, а ни е жал да ги изхвърлим. Ето една добра идея как да превърнем изостаналия в кутията за хляб козунак в прекрасен десерт.
Необходими продукти:
1 стар козунак (около 500 г. Можете да ползвате всички изостанали, изсъхнали парченца и филийки. Колкото повече видове са, толкова по-вкусно става) 200 г млечен шоколад 100 г краве масло 70 г орехи или баеми 50 мл крем ликьор или прясно мляко, овкусено с конячна есенция 2 с. л. какао
За декорацията:
150 г черен шоколад 1 с. л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Козунакът се смила в блендер или се натрошава на много ситно с ръка. Маслото се разтопява.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото.
Добавят се смлените орехи и какаото.
Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко.
След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка или върху хартия за печене.
Черният шоколад се разтопява на водна баня.
Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за поне 20 минути.
Вижте още: