Варна 18°
fallback
Живот
10:52 | 22 април 2018
Обновен: 06:31 | 1 юни 2024

Храните, които ни пазят от стрес

Намаляват риска от деменция

По материала работи: Слав Велев

По данни на Световната здравна организация, всяка година се увеличава броят на хората, които страдат от деменция, отбелязват от az-jenata.bg. Едни от факторите, които допринасят за това състояние са неправилното хранене и стресът. Ако обичате да хапвате боровинки и грозде, вижте още кои други храни заедно с тях предпазват мозъка от ежедневния стрес и нарушаване на неговата функция и здраве.

Кедрови ядки

В 100 грама кедрови ядки се съдържат добри количества манган, витамин Е, мед и магнезий. Вкусните ядки са изключително богати и на омега-6 мастни киселини, които помагат на мозъка да старее по-бавно.

Витамин Е е и важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.

Медта се отразява благоприятно на способността ни да помним по-добре, а манганът е особено нужен на хората, които спортуват активно или чиято работа е свързана с по-голям психологически стрес.

Червено цвекло

Нитритите в цвеклото увеличават притока на кръв към мозъка, което помага до него да достигне и повече кислород. Изследване проведено през 2017 г. показва, че сокът от цвекло увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя. Това е особено важно за възрастните хора.

Бетанинът, който придава яркия цвят на зеленчука, предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение витамин В9, който се съдържа в червеното цвекло, намалява риска от нарушаване на когнитивните функции и деменция.

Чай мате

Чай мате е традиционна южноамериканска напитка с високо съдържание на кофеин. Консумацията на чая стимулира нервната система, помага при умора и сънливост, възстановява умствената активност.

За тези, които искат да намалят консумацията на кафе, този чай е чудесна алтернатива. Също така се смята, че пиенето на чай мате намалява симптомите на депресия и предпазва невроните от разрушаване, както и намалява риска от болестта на Паркинсон.

Куркума

Антиоксидантите в куркумата спомагат за подобряване на паметта. Куркуминът, който се съдържа в нея, стимулира образуването на нови мозъчни клетки и връзките между тях. Той действа и като естествен антидепресант, влияейки естествено на нивата на хормоните, които подобряват настроението и намаляват тревожността. Ако често сте изложени на ситуации на стрес, добавете към менюто си куркума.

 

Стафиди

Още една полезна за здравето на мозъка храна са стафидите. В 100 г от сушените плодове се съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на калий, 150% бор, 18% мед и 16% витамин В6.

Борът в състава на стафидите е полезен за краткосрочната и дългосрочната памет, подобрява възприятието, производителността и сръчността, а калият е важен за нервните клетки.

 

 

 

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback