Необходими продукти за 6 порции:
1 кг. свинско месо от бут без тлъстини
500 гр. гъби печурка
2 големи глави лук
2 с.л. лютеница
1 к.ч. вино (бяло или розе)
1 с.л захар
балсамов оцет
кашкавал за поръсване (може и без него ако спазвате режим на разделно хранене)
черен пипер
сол
риган
соев сос
Начин на приготвяне:
Нарязвате месото на филии с дебелина около 7 см., под прав ъгъл спрямо мускулните влакна.
Запечатваме го от двете страни на сух тефлонов тиган (месото си пуска само сос и мазнина в които по-късно ще карамелизираме лука).
Запечатаното месо подреждаме в тава и накрая поръсваме със соев сос и подправките.
В сгорещената мазнината от месото сипваме нарязания на не много ситно лук да се запържи, докато хване загар.
Добавяме захарта и разбъркваме.
Щом започне да се карамелизира добавяме балсамовия оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставяме и тя да се изпари.
По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.
Веднага след това прибавяме нарязаните на полумесеци гъби. Те също си пускат вода и ги бъркаме докато течността се изпари и омекнат.
Добавяме лютеницата, виното и отново задушаваме докато течността се изпари.
Овкусяваме със солта и покриваме със сместа пържолките. Добавяме 1 ч.ч. вода.
Покриваме с алуминиево фолио и печем до готовност на 250 градуса в предварително загрята фурна (около 50 минути).
Махаме фолиото. Поръсваме с настърган кашкавал, изключваме фурната и оставяме тавата вътре да се разтопи кашкавала.
Уникално вкусни, крехки и красиви пържолки.
Да ви е сладко!
Черно море