Необходими продукти:
1/2 кг. бял боб
4 с.л. едро смляна лютеница
15-18 сухи червени чушки (в зависимост от големината им)
черен пипер
джоджен
чубрица
сол
1 с.л. подправка за фасул
3 с.л. брашно
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Сваряваме боба, като не забравяме три пъти да му сменим водата, за да не предизвиква стомашни проблеми. Когато е хубаво сварен, добавяме лютеницата и подправките, като внимаваме със солта, защото в лютеницата и подправката за фасул също има сол. Продължаваме да варим, като често разбъркваме, за да не загори, докато напълно се сгъсти и водата почти е извряла. Ако се наложи сгъстяваме с 1 с.л. брашно, разтворено в малко студена вода.
Във вряща вода потапяме сухите чушки за по няколко минути (да омекнат, но не да се сварят).
Пълним чушките с изстиналия боб и подреждаме в подмазана с олио тавичка, като всяка чушка след напълването "запечатваме с брашно, за да не изтече плънката.
Поръсваме с олио, а отстрани сипваме малко топла вода. Покриваме с алуминиево фолио и печем на 200 градуса около 40 мин.
Отстраняваме фолиото и запичаме още малко.
Да ви е сладко!
Черно море