Варна °
fallback
Живот
08:55 | 27 декември 2015
Обновен: 14:17 | 10 май 2025

Трапезата на Стефановден

Баница с месо и свинско с кисело зеле

По материала работи: manager

Стефановден е третият ден на Коледа, с него завършват коледните празници. Семействата се събират около трапеза с месни ястия - свинско с кисело зеле, баница с месо, пеят песни и се веселят. Ето две рецепти, които можете да изпробвате днес, за да запазим жив духа на празника:

 

 

Необходими продукти за баница с месо За плънката: 1 с.л. зехтин 1 средна глава лук, нарязана 2 скилидки чесън, счукани 500 гр. смляно говеждо/телешко месо 1/2 чаша магданоз, нарязан 1 1/2 ч.л. сол 1/2 ч.л. смлян черен пипер 1/4 ч.л. червен пипер За външните пластове: 1 чаша кисело мляко 1/2 чаша зехтин 1 яйце 250-300 гр. многолистно тесто (кори за баница)

 

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте зехтина на умерен огън. Прибавете лука и запържете, като бъркате често, докато омекне - около 3 минути. Объркайте вътре чесъна и оставете да се запържи за 30-тина секудни. Прибавете каймата, като я натрошавате на ситно при непрекъснато бъркане я оставете да се запържи до готовност и докато покафенее. Прибавете магданоза, солта, черния и червения пипер. Оставете сместа да се дозапържи, като бъркате често, за още 2 минути, след това махнете от огъня. В купа разбийте киселото мляко, зехтина и яйцето. Намажете тънък слой от сместа по дъното на тавичката, в която ще печете. Загрейте фурната на 175 градуса и сложете решетката в средата на фурната. Сложете корите за баница върху работния плот и покрийте с влажна кърпа. Поставете една кора на дъното на тавичката. Внимателно намажете с млечно-яйчената смес. Повторете с половината от корите, като ги редите една върху друга. Изсипете сместа с каймата върху готовите кори. Поставете отгоре още един лист кори и намажете с млечно-яйчената смес. Повторете с останалите кори, до изчерпването им, като най-отгоре намажете с остатъка от сместа. Печете в загрятата фурна за 40 минути. Оставете да се охлади 10 минути, преди да нарежете.  

 

Необходимите продукти за свинско с кисело зеле:

1. 1 голяма кисела зелка 2. 800 грама свинско месо 3. 1 кафена чаша олио 4. 1 супена лъжица червен пипер 5. 4 дафинови листа 6. 6 зърна бахар 7. 10 зърна черен пипер

 

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера изсипете нарязаното кисело зеле, нарязаното свинско месо, олиото и всички подправки и разбъркайте добре. Налейте вода докато покрие зелето и сложете тенджерата на котлона. Киселото зеле със свинско трябва да ври, докато зелето омекне добре, за което в необходимо около 2 часа на котлона. Следете водата да не изври, за да не загори ястието. Ако водата изври преди зелето да е омекнало добавете още малко вода.

След като зелето е сварено го изсипете в тава, разбъркайте и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато ястието леко се запече.

 

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback