Варна °
fallback
Живот
10:14 | 6 януари 2016
Обновен: 00:47 | 10 май 2025

Рецепта на деня: Зелник по кюстендилски

Добър апетит!

По материала работи: Златина Добрева

Необходими продукти: 1 кг брашно 4-5 яйца олио, сол

За плънката: 15-16 стръка праз лук 3-4 яйца сирене или извара

Начин на приготвяне: Замесваме тесто с 1 яйце, 1 супена лъжица олио, малко сол и толкова хладка вода, че да поеме около 1 кг брашно. Оставяме тестото да почива. През това време изчистваме и нарязваме на ситно 15–16 стръка праз, посоляваме го и пържим в 3–4 лъжици мазнина. Когато се изпари всичката вода и празът се позапържи, сваляме го да изстине, след което го разбъркваме с 3–4 яйца.

Тестото разделяме на 4 равни части; от двете разточваме 2 големи кори, без да ги делим на гьозлемета, и ги оставяме да позасъхнат. Другите 2 парчета тесто разделяме по на 5 гьозлемета, които съединяваме с мазнина. Разточваме най-напред едната кора с такава големина, че да надхвърля тепсията с около 15 см, за да може да направим широка витка на баницата. Слагаме кората върху намазана тепсия, поръсваме я с мазнина и в средата изсипваме запържения праз така, че наоколо да остане празнина от около 8 см.

Разточваме и втората гьозлеме-кора и я надипляме силно да покрие само праза. Слагаме върху масата една от по-засъхналите кори, поръсваме я с мазнина и сирене или извара, разбъркани с 3–4 яйца, събираме двата срещуположни края към средата, така че да се надипли добре, и я слагаме във вид на полукръг около праза. По същия начин приготвяме и другата кора и с нея попълваме останалия полукръг около праза. С тази част от долната кора, която надхвърля тепсията, покриваме двете кори около праза, като я надипляме грижливо, за да получим хубава витка. Поръсваме баницата с мазнина, надупчваме и печем в силна фурна. Още съвсем гореща я поръсваме със студена вода и покриваме с дебела кърпа, за да се по задуши и омекне.

Добър апетит!

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback