На трапезата за Йордановден задължително трябва да има орехи. Те се чупят и по тях се гадае каква ще бъде годината – ако са изгнили или мухлясали – годината ще е тежка и трудна. Ако сърцевината на орехите е хубава – и годината ще бъде успешна и богата.
Вече споделихме с вас отколешната традиция в нощата срещу Йорданов ден да се прикадява масата. Тогава небето се отваря и всеки получава от Бог това, което си пожелае. На празничната маса се слага недогоряла свещ от предната вечер, постна пита от пшеничено брашно, смесено с брашно от просо.
За Йордановеден се приготвят още зелеви сaрми, пълнени чушки, боб. Сервира се и вино. Присъства обреден хляб от смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно. Менюто днес включва още колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, варено жито.