Популярността на годжи бери нараства в последните години, но знаем ли какви са реалните ползи от употребата на тази суперхрана? Може да звучи изненадващо, но това хималайско растение е от семейство картофови и има различни имена. Освен годжи бери то е наричано лициум, императорски плод, китайска шипка и други. В Китай и други азиатски държави векове наред консумират годжи бери с надеждата за по-дълъг живот, тъй като се твърди, че е истински извор на младостта. С годините хората започнали да използват растението при случаи на сериозни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, температура и възрастови изменения на зрението. Плодовете на азиатския храст се консумират сурови, варени или сушени и се използват в билкови чайове, вина и дори лекарства. Какви са ползите? Плодовете на годжи бери са изключително богати на хранителни вещества. Някои изследвания показват, че ползите от растението включват подобряване на съня, по-добра концентрация, повече енергия. Лициумът е и верен помощник в борбата с излишните килограми, твърдят специалисти. Тази суперхрана осигурява на тялото ни Омега-3 и 6 мастни киселини, калий, калций и цинк, витамин С и витамин А. Това прави годжи бери мощна антиоксидантна бомба.
Има ли странични ефекти? Годжи бери не взаимодейства добре с някои лекарства. Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта, вероятно е добре да намалите или изключите приема на плода. Това обаче не е категорично доказано. Преди всичко обаче се консултирайте с вашия лекар. Към днешна дата няма данни консумацията на годжи бери да има странични ефекти или да може да ни навреди. Като всяко нещо, дори и най-полезните храни е добре да се приемат в умерени количества, съобщава Puls.bg. Черно море