Варна 16°
fallback
Живот
11:50 | 25 януари 2014
Обновен: 03:12 | 29 април 2024

По-малко захар за по-добра памет

По-малко захар за по-добра памет

По материала работи: Златина Добрева

Високите нива на кръвната захар, дори при лица, които не страдат от диабет, допринасят за загуба на паметта.Изводът е на американски учени, изследвали 141 души със средна възраст 63 г. Никой от участниците в експеримента не страдал от диабет. На всички тях бил направен кръвен анализ, с цел определяне нивото на глюкоза.След това изследваните били подложени на сканиране на главния мозък, с цел измерване на хипокампа - корова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество. Хипокампът обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Играе важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.В добавка, участниците в изследването били подложени на мемо-тестове. Всеки от тях трябвало да си припомни 15 думи, чути половин час по-рано. Участниците с по-ниска кръвна захар показали значително по-високи резултати, пише БГНЕС. Те имали и по-голям обем на хипокампа.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback