Варна °
fallback
Живот
15:49 | 11 септември 2016
Обновен: 10:57 | 13 май 2025

Как да ускорим узряването на доматите наесен

Полезни съвети

По материала работи: Юлиян Атанасов

Лятото си отива и есента вече чука на вратата. Време е да се погрижим за узряването на последните домати, за да оползотворим реколтата в максимална степен, коментират от електронното издание „Стопанство”. Има няколко начина за ускоряване на узряването на доматите, като най-често се използват колтученето (премахването на вегетативните пъпки в остонавта на всяко листно разклонение, от които тръгват новите стъбла) и кършенето на върховете. Необходимо е да се откъснат всички цветове, които вече няма да успеят да дадат плод навреме и само отнемат хранителни вещества от вече оформените домати. Благодарение на колтученето и прищипването на върховете цялата енергия се насочва към зеленчуците в периода им на узряване и това значително увеличава добивите.

 

Друг прийом е премахването на излишните и съхнещите листа, като същевременно на зреещите домати се поставят подпори, така че да бъдат осветявани добре от слънцето. През есента то не е толкова силно и вероятността зеленчуците да получат изгаряния е по-слаба, така че може да им бъде осигурен по-голям достъп до светлина. Един от по-кардиналните методи е направата на разрези на стъблото. На височина 12 сантиметра се прави 5-сантиметров вертикален разрез и в него се поставя кибритена клечка, за да не зараства. Растенията с такива разрези изпращат по-малко хранителни вещества към растителността в горната част и доматите започват да зреят по-бързо.

 

Процесът може да се ускори и с химически средства – растенията се пръскат със суперфосфат в съотношение 40-50 грама на 10 литра вода. Ефектът не е толкова силен, колкото при колтученето и прищипването на върховете, но узряването на доматите все пак ще се ускори, а и зеленчуците ще станат значително по-вкусни.Заслужава си растенията да бъдат напръскани и с борна киселина. Тя, разбира се, действа по-добре на етапа на цъфтеж, но ще свърши работа и сега. Освен това доматите пак ще станат по-вкусни. Необходими са 5-10 грама на 10 литра вода. Не бива да се забравя, че борната киселина е силно отровна и боравенето с нея трябва да се извършва с предпазни средства! Последният метод преди есенните слани е за доузряване на доматите – вместо да бъдат обрани, цялото растение може да се отреже и да се остави на закрито при по-нормални температури. По този начин зеленчуците ще използват и последните хранителни вещества, постъпили в организма на растението преди отрязването му. Обикновено доматите се оставят заедно със зеленината в продължение на една седмица, след което се откъсват и се преместват за доузряване на тъмно и прохладно място.

SINOR.bg

 

Четете още: Пишат на пчеларите SMS 3 дни преди пръскане

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback