Варна °
fallback
Живот
08:38 | 13 септември 2016
Обновен: 11:02 | 13 май 2025

Консумацията на тиква подпомага сърцето и зрението

Витамините C и E и бета-каротинът са полезни за очите и зрението

По материала работи: Борис Проданов

Тиквата е с изключително богато съдържание на хранителни вещества и същевременно съдържа малко количество калории.     

В количеството от една чаша тиква – сварена и безсолна, могат да се открият 49 калории, 1,76 г протеини, 0,17 г мазнини, 0 г холестерол и 12 г въглехидрати, включително 2,7 г фибри и 5,1 г захар.     

Консумацията на тази порция тиква осигурява над 100% от необходимото дневно количество витамин A, 20% от необходимия за деня витамин C, 10% или повече от нужните витамин E, рибофлавин, калий, мед и манган. От една чаша тиква си набавяме и поне 5% от препоръчителното дневно количество тиамин, витамин B6, фолиева киселина, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий и фосфор.     

Тиквата е сред най-добрите източници на бета-каротин – мощен антиоксидант, на който се дължи оранжевият ѝ цвят. Когато попадне в организма, той се преобразува във витамин А. Благодарение на всички тези хранителни вещества, консумацията на тиква може да бъде от полза за здравето ни...    

Съдържанието на фибри, калий и витамин C прави консумацията на тиква полезна за сърцето. Приемът на адекватни количества калий е почти толкова важен, колкото и намаляване количеството на натрия, по отношение на борбата с хипертонията. 

 

 

По-високият прием на калий се свързва и с понижен риск от инсулт, предпазва от загуба на мускулна маса, запазва минералната плътност на костите и намалява формирането на камъни в бъбреците.     

Витамините C и E и бета-каротинът са полезни за очите и зрението, тъй като предотвратяват дегенеративни нарушения. 

  Храните, които са с богато съдържание на тези хранителни вещества, укрепват и имунната система.

 

Четете още Чай от къпина срещу подути стави

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback