За авокадото се знае, че е с изключително богато съдържание на хранителни вещества, в това число и полезни за сърцето мазнини. Ползите от него не свършват обаче само с месестата му част. Изследователи от Пенсилванския държавен университет в САЩ установяват, че ядките на авокадото са били използвани с медицински цели от поколения. В това число за третиране на възпаления, диабет и хипертония. В ядките на авокадото се съдържат фенолни съединения, за които се знае, че помагат срещу развитието на рак, сърдечносъдови и други дегенеративни заболявания. Освен това, имат и антимикробни свойства. Според изследователи над 70% от общото количество антиоксиданти в авокадото се съдържат в неговата ядка. Предлагаме малко по-подробна информация относно ползите, които ядката на авокадото носи за здравето...
Намалява възпаленията и облекчава ставните болки
Възпалителните процеси са виновни за редица хронични болести, включително артрит, сърдечносъдово заболяване и дори рак. Ядката и люспата на плода съдържат високи нива на антиоксиданти като катехини и процианидини, които действат като противовъзпалително средство, намаляват болката, подуването, сковаността и помагат за функцията в ставите. Тези антиоксиданти подобряват и сърдечносъдовото здраве и кръвообращението.
От полза за здравето на храносмилателната система
Храносмилателната система е решаващо значение за цялостното здравословно състояние на организма. Голяма част от имунната система се определя пряко от бактериите, които живеят в храносмилателния тракт. Когато те живеят в здравословна среда, по-лесно могат да предпазят организма от патогенни бактерии и вируси. Антиоксидантите и фибрите в ядката на авокадото също са полезни за здравето на храносмилателния тракт. Съдържанието на разтворими фибри е почти колкото при всеки зеленчук. Фибрите оставят и чувството за ситост за по-дълго и могат да помогнат в контрола на кръвната захар.
puls.bg
Четете още: Ценни източници на полезни мазнини