Варна °
fallback
Живот
12:55 | 17 септември 2016
Обновен: 22:58 | 12 май 2025

5 натурални средства, които убиват пестицидите в храната

Притеснявате ли се да хапвате плодове и зеленчуци?

По материала работи: Ставри Таргов

Старателното измиване на плодовете, зеленчуците, месото и рибата преди готвене, е много важно за отстраняване на микробите, но невинаги е достатъчно. Някои пестициди и бактерии продължават да виреят в храните, въпреки че сме ги измили добре.   Съществуват ли естествени средства, с които можем да убием микробите в храната? Отговорът е да!

 

1. Оцет Той може да помогне за премахването на бактериите, микробите и паразитите в плодовете и зеленчуците. Достатъчно е да добавим чаша оцет към съд с вода и да накиснем продуктите в сместа за около 20 минути, преди да ги консумираме.

 

2. Куркума Значете ли, че куркумата е отличен дезинфектант? Поръсете малко количество от подправката върху месото и рибата, за да се преборите с микробите. Това обяснява и защо куркумата е чудесен щрих към ястията с месо, който е не само вкусен, но и полезен.

 

3. Лимонов сок Лимонът е известен с антибактериалните си свойства.

Той убива бактериите и микробите в храните, като е достатъчно просто парче от пресен лимон или да изстискаме сокът на един лимон в малък съд. След това наливаме вода и накисваме плодовете и зеленчуците за около 5 до 10 минути.   4. Сол Миенето на плодовете и зеленчуците със солена вода е в състояние да премахне повечето остатъци от пестициди, които се наслояват на повърхността на пресните продукти. Трябва да добавим около 1 чаена лъжичка сол в чаша вода и да измием плодовете и зеленчуците със солената вода.

 

5. Риган Тази ароматна билка има антимикробно и антибактерално свойство, което може да убие дори кандида (най-честият причинител на кандидозни инфекции при хората). Винаги е добра идея да поръсим малко риган върху нарязаните зеленчуци, месо и дори плодове.

Puls.bg

Още по темата   Многобройните здравословни ползи от дюлите

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback