Рапичното масло, което не е много популярно у нас, е изключително полезно за здравето, обяви проф. Веселка Дулева, водещ експерт в областта на храненето и диетиката.
„То съдържа по-малко наситени мазнини от други често използвани, приблизително 50% по-малко от зехтина и 70% по-малко от слънчогледовото олио – обясни проф. Дулева. – Съдържа 10 пъти повече ненаситени мазнини „Омега 3“ от слънчогледовото олио и зехтина, който пък е богат на „Омега 6“ мастни киселини.“
Рапичното олио има висока точка на опушване, не прегаря при нагряване до високи температури, което го прави идеална мазнина за пържене, при което се запазва естественият вкус на храните, подчерта тя.
Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезните мазнини. Сред тях са есенциалните мазнини. Тялото не може да ги произвежда самостоятелно. Организмът ни се нуждае от 2 г „Омега 3“ и около 10 г „Омега 6“ всеки ден. „Полезните мазнини, особено есенциалните, оказват положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта“, обяснява проф. Дулева.
Включването на растителни мазнини и намаляването на наситените, известно като растително базирана диета, е сред основните национални препоръки за здравословно хранене у нас, заяви диетологът д-р Мария Николова. Такава диета включва пълнозърнести зърнени храни, разнообразни пресни плодове и зеленчуци, протеини от животински (постни меса, нискомаслени млечни продукти, яйца) и растителен произход (бобови храни, ядки, семена), растителни масла.
trud.bg
Четете още: Френска салата с майонезен дресинг