Варна 16°
fallback
Новини Варна
12:28 | 29 юни 2017
Обновен: 16:50 | 30 април 2024

Проектират творчески оазис в сърцето на Варна

Идеята е заимствана от пловдивския квартал „Капана“

По материала работи: Борис Проданов

Новият квартал „Таляна“, заключен между площад Мусала, Гаровия площад и улиците Преслав и Цар Симеон бе тема на дебат на новоизградената сцена „Кофража“ на площад Мусала във Варна.  

 

Идеята за създаването на този оазис в центъра на Варна възникна на база добри примери от пловдивската инициатива с техния новоизграден квартал „Капана“, които решихме да използваме и приложим, разкри главния архитект на Варна Виктор Бузев.

 

Целта е на това място да бъдат създадени активности и дейности, които да привличат и задържат граждани и гости, артисти, музиканти и всички хора, които се интересуват от изкуство и от историята на града. Такава територия във Варна липсва към този момент, каза арх. Бузев и добави, че тази част на града е изключително подходяща, защото е наситена с множество паметници на архитектурата, ателиета и галерии.

 

Виктор Бузев уточни, че зоната може да получи своя облик и уникално излъчване, освен с активностите, които ще предлага и с елементите на градския дизайн, които могат да бъдат създадени специално за тази територия. Дори една улична лампа със специфичен дизайн или игра с настилката може да ориентира човек, че все още се намира на това обособено място, каза архитектът. Територия, която е интересна, както за допринасяне на отношението на поколенията към културно-историческото ни наследство, така и като зона, която може да бъде атрактивна с близостта си до  ЖП Гара, пристанището и централната пешеходна алея, което осигурява лесен достъп за туристите.

 

Близостта на зоната до Римските терми прави мястото още по атрактивно и ще катализира процесът по социализация на пристанище Варна-изток, който вече е започнал и категорично се придвижва в посока Гаровия площад. Арх. Бузев разкри, че тема на разискване е също и Домът на транспортните работници отново да приюти в себе си изкуството.

 

Сцена „Кофража“, която вече 30 дни е трибуна за творци на различна възраст, които имат възможността да покажат там своя талант на гражданите и гостите на града ще продължи да съществува до 30 септември и ще очаква следващите свои творци, които имат желание да я използват.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback