Варна 13°
fallback
Новини Варна
08:27 | 29 юни 2020
Обновен: 17:48 | 8 май 2024

Над 200 хил. моряци на могат да се приберат от миналата година

Сред тях са и стотици варненци

По материала работи: Слав Велев

Над 200 000 моряци са блокирани на корабите си, без да имат възможност да се видят със семействата си още от миналата година. Сред тях са и стотици варненци. Единственото положително в случая е че продължават да им се изплащат трудовите възнаграждения.

 

„В морето съм вече 11 месеца. Трябваше да се прибера у дома миналия март, но продължих да работя, защото затвориха границите“, казва Меруин Лагин, баща на три дъщери. Той е втори капитан на Okee Alba. Корабът му се намира до Филипините, пише "ДНЕС.bg".

 

„Последният път, в който стъпих на твърда земя, беше през декември“, казва Приянка, капитан на танкер, който в момента се намира край Мексико, пред CNN. Тя трябвало да се прибере у дома в Индия, когато договорът й приключил преди два месеца.

 

„Имиграционните власти не работят в момента. Всички авиолинии са спрени. Така че няма изход от тук. В момента нямаме никаква яснота. Не знаем кога ще успеем да се приберем отново“, споделя Приянка.

 

„Най-много се тревожа за психическото им здраве“, казва шефът на Приянка Франк Кол.

 

Договорите на 37% от неговите 7000 служители са изтекли, ала той не може да върне тези хора у дома.

 

„Те се чувстват като в затвор. Разбира се, много са стресирани“, допълва той.

 

„Условията за нас сега са много тежки, а ние сме на първа линия в това, да продължим да движим икономиката“, казва Меруин Лагин. След 11 месеца в морето, той също все още не знае, кога ще се прибере при семейството си.

 

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback