IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:00 | 2 декември 2022
Обновен: 13:28 | 18 април 2024

6 обекта във Варна с номинации за Сграда на годината, сред тях са Катедралата и Карин дом

Онлайн гласуването продължава до 14 декември

По материала работи: Слав Велев
6 обекта във Варна с номинации за Сграда на годината, сред тях са Катедралата и Карин дом

Снимка:АРХИВ/gradat.media

Варна е представена с 8 номинации в тазгодишното издание на националния конкурс „Сграда на годината". Номинираните обекти в морската столица са 6, като два от тях са с номинации в две категории.

Обновеният Катедрален храм „Св. Успение Богородично” е претендент в категорията Социална инфраструктура - култура, наука и образование, предаде "Дарик". Най-големият храм в морската столица претърпя мащабен ремонт на куполната конструкция, фасадната каменна облицовка, дървени входни врати и др.

В същата категория с номинация е и „Кампус 90”. Сградата е разположена до новоизграденото кръгово кръстовище между булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“. Съвместява функциите на студентско общежитие, хотел и конферентен център.

Сред номинираните в Социална инфраструктура – здравеопазване е новата сграда на Карин Дом. От тази година терапевтичният и образователен комплекс се помещава в нова, модерна сграда в широкия център на Варна, предаде . 

С две номинации за „Сграда на годината" е жилищен комплекс "Азимут" в кв.”Виница”. Той претендира за приз в Зелени сгради и Жилищни комплекси от еднофамилни и многофамилни сгради. Във втората категория сред претендентите и е жилищен комплекс "Медитеранеа" в местност Свети Никола.

Umani Hotel в курорта „Златни пясъци” също е претендент в две категории - Ваканционни и СПА хотели и Зелени сгради.

Учреден през 2002 година, националният конкурс „Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Целта му е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти и проекти, свързани с развитието на градовете през съответната година в България, както и свързаните с реализацията им инвеститор, архитект и строител.

Тази година сред  журиращите (общо 33-ма на брой) отново е главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев.

Онлайн гласуването продължава до 14 декември. Церемонията по награждаването на отличените сгради ще е на 15 декември.

Коментари

минувач ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
хаве ( преди 1 година )
що педалуетките ,пак пишат за грешка?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна