IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
11:45 | 27 януари 2023
Обновен: 18:11 | 28 март 2024

Варна може да развива четири сезона туризъм с подкрепа на ЕС

Проучване на Евробарометър показва, че 82% от европейците са готови да променят навиците си за пътуване

По материала работи: Слав Велев
Варна може да развива четири сезона туризъм с подкрепа на ЕС

Пътят за развитие на Европа и превръщането на Варна в дестинация за интелигентен целогодишен туризъм минава през разработване и внедряване на технологии за ефективно и щадящо използване на ресурси, екологичен и цифров преход, и устойчивост, смята председателят на сдружение „ПроВарна“ и Български бизнес форуми Димитър Василев.

Василев ще участва в европейска среща "Заедно за туризма в ЕС“ с представители на Консултативния комитет по туризъм към Европейската комисия на 7 февруари 2023 г., по време на която ще застъпи тезата си. Целта на срещата е да се обмени информация за туристическата екосистема, както и за публикуваните обещания и ангажименти на държавите – членки в подкрепа на съвместното изпълнение на документа „Път за преход в туризма“. Срещата ще насърчи заинтересованите страни да приложат на практика поетите ангажименти и да се присъединят към общността "Заедно за туризма в ЕС". Събитието се организира в хибриден формат - физически в Брюксел, и чрез онлайн участие.

„Дигитализацията в туристическия сектор е в ход. Над 60% от покупките на туристически услуги се случват през мобилни устройства, но има още много какво да се направи“, заяви Димитър Василев. По думите му, необходимо е с ускорено темпо да се дигитализират процесите в туристическия бранш – от закупуването на туристическите услуги до наемането на туристически кадри, инвестиции в иновации, технологии и инфраструктура за да не изостава секторът по обем на приходи в структурата на европейската икономика.

Използвайки „Път за преход в туризма“, Варна като туристическа дестинация може да увеличи пазарния си дял в бранша чрез разработването на проекти за устойчив туризъм екологични цели, развитие на културното наследство, уникално преживяване, достъпност и ефективно използване на ресурсите по програми „Хоризонт Европа“, „Творческа Европа“, „Еразъм+“, „Цифрова Европа“, „Европейски социален фонд плюс“, „Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионен фонд“, „Фонд за справедлив преход“ и други европейски инструменти, коментира експертът по туризъм Явор Иванов.

Проучване на Евробарометър показва, че 82% от европейците са готови да променят навиците си за пътуване в полза на по-устойчиви практики, включително консумиране на продукти с местен произход, намаляване на отпадъците и потреблението на вода, пътуване извън сезона или до по-малко посещавани дестинации и избор на възможности за транспорт въз основа на тяхното екологично въздействие. Основните интереси на туристите при избора на дестинации са свързани с природата (41%) и културата (42%), а една трета са готови да платят повече, за да подкрепят местната природа и местните общности.

„За да отговори на новите тенденции в бранша, хотелиерството и всички услуги в областта на туризма трябва да въведат кръгови модели и да намалят отпечатъка си върху околната среда в съответствие с Плана за действие относно кръговата икономика и Плана за действие за нулево замърсяване“, смятат експерти.

ЕС чрез свои финансови политики и инструменти подкрепя екологичния преход в туризма, от които може да се възползват отделните туристически региони и дестинации с цел намаляване разхищението на храни, повторното използване или рециклиране на всички пластмасови опаковки до 2030 г., събиране и пречистване на градските отпадъчни води, използване на възобновяеми и нисковъглеродни горива в морския транспорт и др.

Коментари

11g ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна