IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:00 | 8 февруари 2023
Обновен: 01:23 | 19 април 2024

Гробище за домашни любимци стряска посетителите на Природен парк "Златни пясъци"

Нерегламентираните погребения са на площ от около половин декар над варненския квартал "Виница"

По материала работи: Слав Велев
Гробище за домашни любимци стряска посетителите на Природен парк "Златни пясъци"

Кадър: БНТ

Като в роман на Стивън Кинг - гробище за домашни животни от години се разраства на територията на Природен парк "Златни пясъци" край Варна.

Въпреки че паркът е със статут на резерват и всяка човешка дейност е забранена, жители на града погребват домашните си любимци там. Причината – в града няма няма обособен за целта парцел, няма и нормативна база за това.

Сред изхвърлените битови отпадъци между дърветата в защитената местност откриваме гробове на домашни животни. Те са старателно оформени и си личи, че са от доста години.

Нерегламентираното гробище за домашни любимци над варненския квартал "Виница" е с площ от около половин декар. На надгробните могили могат да се прочетат имената на част от погребаните животни. Закон за погребването на домашни любимци няма. Във Варна няма и обособено за целта място. Затова собствениците на домашни животни са принудени да се справят сами.

През 2002 година в гробищния парк край село Тополи е имало парцел за погребването на домашни любимци. 14 години по-късно, обаче, по предписание на Министерството на здравеопазването, здравната инспекция във Варна закрива гробището за домашни любимци.

"Оттогава до затварянето през 2017 година около 400 домашни любимци са намерили своя вечен дом, така да кажа. Никъде в България към момента не функционират гробища за домашни любимци", каза Тодор Генков, управител на Общинска фирма "Обреди", предаде БНТ.

Заради липсата на регламент собствениците на домашни любимци са принудени сами да решават къде да ги погребват. Навярно всяка община трябва да поеме инициативата в свои ръце, по примера на Бургас, където общински съветници искат да бъде определен терен за погребване на домашни животни.

Вижте още в репортажа на Петко Петков ТУК

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Е, като са от доста години що си чешете езиците? Всички варненски медии (те щото са много) една и съща простотия.Проблема е с битовите и строителни отпадъци, ама те да покрай новината.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна