IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
11:00 | 21 март 2023
Обновен: 19:14 | 17 април 2024

Детската хирургия в "Окръжна болница" се сдоби с нов лазер

Апаратурата е закупена със средства от дарения

По материала работи: Слав Велев
Детската хирургия в "Окръжна болница" се сдоби с нов лазер

Снимка: МБАЛ "Св. Анна"

Детската хирургия в "Окръжна болница" се сдоби с нов лазер благодарение на волните пожертвования на дарители. След приключването на основния ремонт в края на януари 2023 г. и пълното му преобразяване, оперативният сектор в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна – Варна“ вече разполага с модерна лазерна техника, съобщиха от лечебното заведение.

Апаратът, на стойност малко над 30 000 лв., бе закупен след красива благотворителна акция, организирана изцяло на доброволен принцип от Асоциацията на студентите медици в България – Варна, и артисти от фолклорен танцов клуб „Еньовче“ и подкрепена от благодарни пациенти.

В резултат на повече от 1 година упоритост и отдаденост от страна на благодателите лазерът вече е в малката операционна зала на отделението.

„От апарата ще се ползват най-вече подрастващи пациенти, които с навлизането в пубертета често правят абцеси в областта на опашната кост и се изисква оперативна манипулация. С новия лазерен апарат всички процедури, насочени към отстраняване на различни кожни дефекти, обрязвания и пр., ще са щадящи тъканите и ще позволяват максимално бързо възстановяване“, обясни началникът на отделението д-р Румен Христов.

След монтирането на новия лазерен апарат, д-р Христов призна, че стремежът на ръководството на отделението и на МБАЛ „Света Анна – Варна“ е осигуряването на ендоскопска апаратура за най-малките пациенти /под 2-годишна възраст/ на „Детска хирургия“, чиято стойност варира между 80 000 и 180 000 лв.

„При най-малките често има кървения и поглъщане на чужди тела, за които ендоскопската апаратура ще ни е много полезна“, обясни хирургът.

Д-р Христов и екипът на отделението посрещнаха благодетелите от Асоциацията на студентите медици в България – Варна, и от фолклорен танцов клуб „Еньовче“ в червената операционна, която се оформя като територията за безкръвни оперативни интервенции в изцяло модернизирания оперативен сектор на отделението.

Коментари

Новини Варна