IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
12:00 | 28 март 2023
Обновен: 14:14 | 18 април 2024

Варненска област е сред рисковите за купен и корпоративен вот

Антикорупционният фонд алармира за секции в някои варненски училища, както и в Аксаково, Суворово и Дългопол

По материала работи: Слав Велев
Варненска област е сред рисковите за купен и корпоративен вот

Снимката е илюстративна: бТВ/АРХИВ

Варненска област е сред рисковите в страната, по отношение за купения и корпоративния вот. Това е показал анализ, извършен от експертите в Антикорупционния фонд. Рискови секции има, както в областния град, така и в по-малките общини, като Аксаково, Суворово и Дългопол.

"В някои секции са наблюдавани интересни аномалии. Например всички избиратели в дадена секция са гласували за една партия, а на следващите парламентарни избори всички са дали вота си за друга партия. Антикорупционният фонд, заедно с още няколко неправителствени организации, създаде "Обединение за честни избори", което следи за честта на изборите в рисковите секции", съобщи за Радио Варна Марио Русинов от Антикорупционния фонд и допълни: "Рискови са секции в училищата "Елин Пелин", "Отец Паисий" и "Патриарх Евтимий" във Варна. Освен това има доста рискови секции, където са отчетени отклонения в гласуването, в малките общини в областта. .Обикновено тези аномалии са свързани с корпоративен вот и са характерни за райони с по-бедно население".

"Обединението за честни избори /ОЧИ/ продължава да набира доброволци, които да работят като наблюдатели на изборите. Челта е да бъдат събрани 300 доброволци, които ще бъдат специално обучени. ОЧИ определи 1500 секции в страната, като рискови, в поне 150 от тях искаме да изпратим по двама наблюдантели", допълни още Марио Русинов.

Коментари

Новини Варна