На закуска трябва да хапваме 20 - 25% от храната за деня. Най-добре е това да са фибри с кисело мляко, леки плодови кейкове и други. Това посъветва проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Поводът бе стартът на VIII национална конференция по хранене, която се провежда в курорта Св.св. Константин и Елена.
Нормата е за обяд да поемаме 40% от храната за деня, обясни проф. Попов. В това отношение много важна е обедната почивка от час – час и половина, която е строго регламентирана в повечето страни от ЕС. Следобедната закуска трябва да включва около 10% от приема за деня, а процентът за вечеря е 30. Много по-добре е човек да се храни на често по малко, а не 1 – 2 пъти или само вечер, което е изключително вредно, бе категоричен диетологът.
На форума ще бъдат дискутирани и теми, свързани и с качеството на алкохолните напитки. Последните анализи показват, че родните бира и вино са с много добро качество, без наднормени нива на съставките, каза още проф. Попов.
Той коментира и проверките за т.нар. двойни стандарти в храните. Не става дума изобщо за вредни вещества, а за намален обем на някои от съставките. Чуждият шоколад, който се продава у нас например, е с по-малко съдържание на какао в сравнение другите страни от ЕС. Въпросът е всичко да бъде изписано на етикета. Храните, които се произвеждат в ЕС, са подложени на стриктен контрол и хората не бива да се безпокоят за вредности, бе категоричен професорът.
Неговото мнение е, че напоследък набавянето на чисти храни за консумация се превръща в лукс. Бъдещето е на биопродуктите, но те са все още не са по джоба на нормалния българин.
Ставри Таргов