Варна 13°
fallback
Избрано
16:27 | 26 септември 2017
Обновен: 22:46 | 23 април 2024

Още 200 българчета са на семинар по родолюбие във Варна

За 11-та година Фондация "Българска памет" събра на есенна среща младежи от България с връстници от българската диаспора

По материала работи: Юлиян Атанасов

За 11-та поредна година Фондация "Българска памет" събра на есенен семинар във Варна 200 младежи от България с техни връстници от българската диаспора. „Поколение Европа - новата вълна предприемачи“ е мотото на инициативата тази година. Форумът бе открит официално от 13.30 часа, в Гранд хотел Варна от д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет". Гост бе Моника Панайотова - зам.-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС.  Програмата на семинара продължава във Варна до 29 септември с лекции и дискусии с изявени общественици, журналисти и историци.

 

Традиционният есенен семинар на Фондация "Българска памет" е културно-образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора в Украйна, Молдова, Западните покрайнини и Македония. В рамките на проекта хиляди български младежи от общностите ни зад граница са имали възможност  да опознаят културата и актуалното настояще на България, както и възможностите за образователна квалификация и професионална реализация, които дава европейското членство на страната ни. Инициативата се провежда от есента на 2007 г. досега в подкрепа на секторните образователни  политики в рамките на общата политика към българите в чужбина.

 

„Семинарът е 21 –ви по ред. Събрахме деца от 7 държави с основна цел – да се възползват от  предприемачеството и безкрайните възможности, които дава еврочленството ни за развитието на младите хора – от образователно до кариерно развитие. Това каза д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет". В рамките на семинара ще ги срещнем с успели хора, които да им предадат формулата за успеха. Гостите ни са от България (Родопите и Тервелско), стара диаспора от Албания, Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна – каза още Врабевски. Както знаете, няма нова икономическа миграция от тези държави. Това е старата ни диаспора, останала извън пределите на България по независещи от тях обстоятелства, която е неразделна част от евроинтеграционния процес, в който на мен ми се иска да вложим малко повече смисъл. Това означава, че тези младежи, изучавайки заедно с нас добрите примери на успешните практики и различните възможности, които дава еврочленството, ще имат по-нататък желанието и ентусиазма да бъдат проводници на евроинтеграцията в държавите, от които произхождат. И всичко  това е базирано на едно просто нещо –езикът. Затова се събираме тук – всички сме българи, убедени в общото ни европейско бъдеще, независимо от превратностите на съдбата. Дошли сме да компенсираме огромни загуби в миналото с европейски средства. Така ще гарантираме успеха на нашите млади хора, които ще движат обществата ни.

 

По думи на д-р Врабевски, след семинарите край Варна, се увеличава в пъти желанието на все повече младежи, искащи да завършат в България, да продължат тук кариерното си развитие, а след това или да бъдат достойни граждани в собствените си държави. „Топлата връзка е повече любов, нужна за трансграничното сътрудничество за изграждане на българските бизнес инициативи. Това се прави във всички европейски държави, уважаващи себе си“ – допълни инициаторът на този форум.

 

Конкурс за есе или друго произведение на изкуството е начинът за подбор на участниците. Привличат се и деца, спечелили конкурси на НАСА, ЦЕРН и др., международни състезания.  Те показват българския дух, знания, научен потенциал и отговорности за бъдещето на Европа. Д-р Врабевски уточни, че българите мюсюлмани са неразделна част от инициативите на семинара вече 11-та година. „Всички тези деца от планината идват идват за първи път тук.  Искаме горди българи – достойни членове на ЕС“.

 

Асен Чакър от Албания е на 20 години и за първи път идва  на семинар на „Българска памет“. Нови срещи, запознанства и обучение у нас са мотивите, които са го довели тук. Завършил е средното училище към духовната семинария в София. В България е от 6 години и отскоро е студент по бизнес администрация. Иска му се да остане у нас. „Това, което искам да постигна в живота си, го намирам тук. В България има възможности за развитие, бизнес среда за младите хора. За жалост в Албания все още няма“ – каза още младежът.

 

16-годишната Дарина е от Болград, Украйна. Идва на семинара за 3-ти път. Родена е в бившата съветска република, но се чувства българка. Иска да учи козметика в МУ Варна, но мечтае за живот във Великобритания. Харесва тази страна и там би се чувствала най-добре.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback