Във варненското училище "Пейо Яворов" се проведе традиционният "Ден на хляба". За пореден път деца и родители сътвориха истински кулинарни шедьоври, които подредиха в атрактивна изложба.
Изделията са представени в няколко раздела: "Обредни хлябове", "Предястия", "Солени тестени изделия", "Сладкарски тестени изделия" и "Европейски тестени изделия“.
Всяка година децата, заедно със своите родители се подготвят много старателно за този ден и представят истински изобретения на изкуството сътворени от сръчните си ръце, и показват, че традицията се предава от поколение на поколение в семейството.
Както за най-малките, така и за по-големите възпитаници на училище „Пейо Яворов“, а и за техните родители и учители, Денят на хляба е истински празник.
Момчил е в първи клас. Изобретил е кошница от тесто, с красиви орнаменти и пълна разбира се с лакомства. Мама е помогнала на Момчил за направата на този шедьовър, а той сподели с нас, че не му е било трудно!
Деная също и в първи клас и е направила гущерче, зайче и козичка. И при нея мама е помогнала в замесването на тестото, а малката Деная каза, че малко се е затруднила!
И преди всички да пристъпят към вкусно похапване, най-добрите получиха награди. А новото тази година е, че в изложбата участва и колектива на учебното заведение и ще бъде отличен съответно най-добър кулинар сред учителите.
Ето и наградените:
Обредни хлябове- „Великденска пита“ на Никол Иванова -VIа
Предястия-Палачинки и сандвичи- Никола Гранитски-IV а
Сладкарски изделия- Торта „Мелба“-Павел Василев – II г
Солени тестени изделия-Кошница с великденски зайчета- Мартина Далевска-V б
Европейски тестени изделия-Френски трюфели-Виктория Петрова- VIIа
Награда на Директора- Питка „Слънчоглед“-Боряна Иванова-VIа
Награда на Председателя на Училищното настоятелство- Погача „Кошница“-Момчил Тодоров-Iв
Награда за най-атрактивно участие-I в клас
Награда за най-добра аранжировка на маса- Iг
Най-добър кулинар от колектива- „Кифлички „ -Иванка Трифонова
Мариана Стойкова
Снимки Авторът