Варна 14°
fallback
Общество
13:04 | 17 януари 2018
Обновен: 17:32 | 30 април 2024

Зоопаркът чака още благодетели с елхички за храна на животните

Баба Меца се събуди от зимен сън, вижте още за живота на питомците през януари

По материала работи: Слав Велев

Над 100 елхички са донесли варненци в зоопарка след коледно-новогодишните празници – сподели директорът на зоологическата градина Иванка Стоянова. Хората са изчакали да минат и двата големи християнски празници – Богоявление и Ивановден и тогава масово са се освободили от вече ненужните дръвчета. За разлика от други години обаче, все още не са се отзовали търговци с непродадени елхички. Призивът на екипа е ако имате все още зелено коледно дръвче, вместо да го изхвърлите на боклука, да го дарите на входа на варненския зоокът, за да нахраните няколко вида животни. Иглолистните растения съдържат ценни витамини за камилите, камерунските кози, ламата, лопатара и ръждивовратото кенгуру. Важно е игличките да не са изсъхнали, защото за храна на животните стават само зелените клони.

 

Приятна изненада за малчуганите е събуждането на 28 годишната баба Меца, която тази година не спа достатъчно. По принцип мечките по тези географски ширини заспиват зимен сън  в края на ноември и се събуждат в края на зимата. Заради промяната на климата варненската Меца обаче е заспала в края на октомври и се е събудила в края на декември. Въпреки че екипът на зоопарка я е изключил от графика за хранене, се е наложило пак да я включи, защото кафявата дебеланка си чакала обяда упорито всеки ден. Макар да се намира в полубудно състояние и да прекарва времето си пред входа на обиталището си, тя си похапва всеки ден по обяд. По думи на директора на зоопарка, тя е станала доста дебеличка и вероятно през идващите топли месеци ще трябва да регулира килограмите си. За животните, както и за хората, наднорменото тегло не е желателно. Децата си чакат контакта с нея и се радват, че не спи. В летаргичен сън са и двата шоколадови скункса и миещите мечета. Те се хранят обилно през лятото, защото през зимните месеци, докато спят, организмите им си почиват.

 

„Доста добра идея се оказа контактната зона – сподели още г-жа Стоянова. Не само малките деца, но и възрастните варненци свикнаха с близостта до животните и си идват редовно във вторник, сряда и четвъртък от 11 до 12 ч., за да погалят и нахранят животните там“. Един възрастен господин идвал почти всеки ден, за да види „Президента“. Човекът изпитвал нужда да погали контактната лама и да я нахрани. Зачестили посещенията му в зоопарка заради това животно. В контактния център са вече и новородените през декември камерунски козленца, заедно с майка им. Мама коза ще остане там до края на януари, след което ще бъде преместена в предишното си обиталище в зоопарка. Коледните бебета Део и Мая си търсят осиновители. В периода на захранване с твърда храна, на тях са им нужни много свежи плодове и зеленчуци. Осиновителите ще имат задължението да дават по 40 лева на месец за отглеждането за Део и белочелата Мая, родена със светло петънце на главата. Интересно е, че от варненския зоопарк са сметнали, че 2017 година ще бъде нулева за възпроизвеждане на камерунските кози. Това заблуждение е накарало зоолозите да съберат в една клетка мъжкия и женската представителка на вида. Каква обаче била изненадата, когато дребните бозайници решили да се заобичат и да създадат поколение – двете нови козленца вече са на бял свят.

 

Най-чувствителни към ниските температури през зимата са лъвовете, маймуните и папагалите. Шарените пернати са прибрани на топло до затопляне на времето, лъвовете са навън, защото зимата във Варна не е от най-студените, а любопитството на маймуните ги кара при всяко посещение на хора да излизат, да надничат и да правят маймунски работи по катерушки и хамаци.

 

Както хората, така и животните обаче понякога се уморяват и отегчават от постоянното внимание на посетителите – каза още Стоянова. Това са моменти, в които те си влизат по клетките и малките обиталища и в това няма нищо нередно. Все пак се отнася за живи същества, които си имат своите особености, душа и характери – допълни директорът на зоопарка.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Сезонът на мартениците във Варна е открит

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback