Варна 14°
fallback
Общество
10:15 | 4 февруари 2021
Обновен: 22:14 | 28 април 2024

"Беден" варненец отказа 1600 лева заплата, за да гледа жена си, детето си...

Заплашва жена, обвинила го в измама

По материала работи: Ставри Таргов

Пандемията промени живота на всички ни. Освен страха от вируса за много хора тя донесе икономическа несигурност. Работещите в някои браншове загубиха работата си, а други са изправени пред сериозен спад на приходите. Въпреки това, в социалните мрежи сме свидетели на нуждаещи, които получават подкрепа от добри хора.

За съжаление не липсват и отрицателни примери, определени лица съзнателно или не експлоатират желанието за добри дела на обществото.

Такъв е и следващият случай от град Варна. За него разказват участниците в една от големите групи в facebook. След протегнатата ръка за помощ следва отказ - бащата отказва да работи за "под 1600 лева", а случаят добива по-грозно лице, след като започва да сипе заплахи срещу хора, които са помогнали на него и невръстното му дете.

Семейство от морския град многократно търси помощ във въпросната група - нямат храна. Живеят в бедност в един от варненските квартали, детето им е на 2-годишна възраст и двамата родители са безработни.

Преди Коледа пишат, че им трябва помощ, "останали без един лев". Мариела Методиева, публикувала историята, заедно със своя съпруг откликва заедно със семейството си. Прави го най-вече заради малкото детенце, въпреки че участници в групата предупреждават за възможна измама.

На бащата е намерена възможност за работа, с която да издържа себе си и близките си. На срещата с потенциалния работодател обаче мъжът заявява - "под 1600 лева няма да работя".

След като сме запознати със заплатите на българския трудов пазар, на медици, учители и преподаватели във ВУЗ-ове, искането буди най-малкото учудване.

В личен чат жената на въпросния господин, Захаринка Георгиева, го защитава, според нея "...той има претенции за работа, защото работи много", тя твърди, че е отказал, защото предложената заплата "сметнал, че няма да стигнат до никъде".

Ето какво публикува Мариела Методиева:

"Здравейте, пиша този пост, за да не се "опарите" и вие, ако може така да се каже. Това семейство (ще кача снимка на профила им) през няколко месеца пише пост тук в групата, за да моли за храна. Имат детенце на 2г. и в постовете си пишат ,че няма какво да яде.

Преди Коледа бяха писали и доста хора откликнаха, включително и аз и моето семейство. Срещнахме се с тях, помогнахме, убедиха ни, че са много добри хора. Преди седмица отново писаха за храна и че останали без един лев.

Много хора от групата казаха, че са измамници, но с мъжа ми решихме пак да помогнем дори и така да е, защото имат малко детенце. И други хора също им писаха, че ще помогнат.

Приятел на моя мъж за броени часове намери работа на въпросното момче,за да могат да получават доходи и да си стъпят на краката. Пак се срещнахме с тях, помогнахме с продукти за готвене, козметика и т.н. На следващия ден заведоха момчето при работодателя и от снимките в чата ще разберете какво се случи.

Момчето няма лична карта, заложена била някъде си в магазин и дължи пари, с основно образование е. Това, че нямат пари, е вярно, това, че живеят на ужасно място без условия, също е вярно и най-лошото е, че наистина има едно гладно детенце... Ноо човека за под 1600 лева няма как да работи. Мога още много да напиша, но е излишно.."

Разочарованата жена публикува и снимки от личния си чат със Захаринка Георгиева, която разказва защо мъжът е отказал работата.

Историята не приключва дотук, след време той звъни на една от жените в групата и започва да сипе заплахи - "закани се да дойде и да ме влачи за косата от Аспарухово до там където живеят". Причината? Според него, дали просят или не е работа само на семейството му.

Ето какво пише Звездомира Чапарова:

"Добър вечер. Помните ли тоя пост? За молещите родители, да помогнем защото са в затруднение. След многото коментари, мнения, нападки го отнесох аз. Тази вечер господинът, който под 1600 няма да започне да работи, а бил гладен и в нужда, които нямали лични карти и телефони .

Да, но и това е явно лъжа, тая вечер се обади от телефонен номер 0895953980 и бях заплашена, обиждана. Съвестният татко и загрижeн най-вече се закани да дойде и да ме влачи за косата от Аспарухово до там където живеят.

Било негова работа дали ще проси. На въпроса ми - Нали нямате телефони?, каза че не било наша работа. Попитах това означава ли че той трябва да мами и лъже членовете на групата, получих повторна заплаха.

Та мислете си приятели на кого ще помагате, след време и вас така ще ви нападне.Не напразно народа е казал храни куче да те лае. Ще се постарая да си получи заслуженото ."

За съжаление подобни постъпки, може да направят хората по подозрителни към призивите за покрепа. А днес много наши съграждани и сънародници имат нужда от протегната ръка.

Подобен бе случаят на Магдалена Русанова – тя, съпругът й и петте им деца живеят изцяло от дарения, от дълго време. Повече може да откриете в статията на Glas.bg.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна заплаха бедно семейство
0 коментара
fallback
fallback