Варна 18°
fallback
Общество
11:27 | 19 май 2016
Обновен: 05:42 | 4 май 2024

Басейнова дирекция отбелязва Европейския ден на морето

С редица инициативи ще бъде отбелязан деня на 20 май

По материала работи: Слав Велев

На 20 май, Басейнова дирекция „Черноморски район“ ще се присъедини към инициативите посветени на Европейския ден на морето, съобщиха от институцията.  Експерти ще участват в организираната национална кръгла маса „Проблемите на практиката в подкрепа на обучението по морска медицина", която ще се проведе в Медицински университет-Варна, в научния форум  „Технологии и решения за ускоряване на синия растеж в България“, организиран от Технически университет-Варна с подкрепата на Общината и Областна администрация-Варна. Те ще се включат и в кръгла маса „Морските ресурси – богатство, предизвикателство, перспектива“, под патронажа на Областния управител на Бургас.

 

20 май е обявен за Европейски ден на морето през 2008 г. в рамките на Интегрираната морска политика на Европейския съюз. Целта е да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и да насърчи изграждането на европейска морска идентичност.

 

Морската директива е първият всеобхватен правен инструмент на ЕС, насочен специално към опазването на морската среда, който предвижда регионален подход в прилагането й. Директивата „установява рамка, в границите на която държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да се постигне и поддържа добро състояние на околната среда в морската среда най-късно до 2020 г.”.  За тази цел е необходимо да се разработят Морски стратегии с програми от мерки.  

 

В изпълнение на Директивата, със срок до 30 септември т.г., Басейнова дирекция „Черноморски район“ провежда консултации със заинтересованите страни и обществеността по обсъждане проекта на Програмата от мерки. Тя е публикувана на интернет страница на МОСВ и БДЧР за мнения и коментари.

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback