Варна
fallback
Общество
18:31 | 5 ноември 2014
Обновен: 01:57 | 5 май 2024

Учат медиците във Варна как да се пазят от ебола

Указанията са само за системата на здравеопазването

По материала работи: Борис Проданов

Регионалната здравна инспекция във Варна разпространи предпазни мерки за медицинския персонал при обслужване на болен или съмнителен за ебола. Указанията са само за системата на здравеопазването и се отнасят до работата на лекари, медицински сестри, лаборанти, фармацевти, работещи в спешната помощ, студенти, стажанти, персонал за домашни здравни грижи и други.

В тях е посочено, че болният или съмнителният за ебола се транспортира задължително с линейка с обикновена хирургическа маска без дихателна клапа. Носилката, която се използва, трябва да е покрита с непромокаема пластмасова основа за еднократна употреба. Указано е също как болният да бъде настанен в изолатор и какви лични предпазни средства са необходими за персонала.

В разпространения протокол се припомня, че ебола се предава чрез кръв, секреции и други телесни течности от болен или починал. Обръща се внимание и на симптомите – температура над 38 градуса, мускулни болки, слабост, главоболие, възпалено гърло. Впоследствие са възможни гадене, повръщане, кръвотечение от кожата, лигавиците, очите, ушите и други органи.

Ставри Таргов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара