Варна 17°
fallback
Икономика
12:45 | 7 юни 2018
Обновен: 15:27 | 8 май 2024

Ще търсим финaнсиране за нова канализация от Фонда на фондовете

За всеки проект ще се отпускат по 20 млн. лв.

По материала работи: Слав Велев

 

Възможност за финансиране на проектите за отделяне на дъждовната от битовата канализация на Варна ще се търси от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“.  Това стана ясно на среща дискусия на бизнеса във Варна и региона с местните власти, организирана от „Капитал“. Форумът се проведе в курорта Златни пясъци.

 

Варна има много наследени проблеми с инфраструктурата и при екстремална ситуация, каквато се създаде с последния проливен дъжд, ще се стига до наводнения. Това може да се реши само с отделянето на дъждовната от битовата канализация, припомни кметът Иван Портних. Имаме 2 готови проекта на обща стойност 100 млн.лв. и сме в процес на търсене на финансиране, добави той.

 

Една от възможностите в това отношение е „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ или Фонда на фондовете, съобщи неговият изпълнителен директор Светослава Георгиева. Разполагаме с нас 1 млрд. лв., които са алтернатива на безвъзмездната помощ от ЕС.  Това са гаранции, кредити или дялово финансиране, осигуряващи подкрепа за жизнеспособни проекти. Условието за тях е да се привличат и частни ресурси. Разполагаме и с фонд „Градско развитие“ с над 350 млн. лв. за проекти за подобряване на градската среда, туристическото, културното наследство и други. На същия принцип работи и програма „ДЖЕСИКА“.  С този финансов инструмент бе обновен Юнашкият салон във Варна и бе създадена мрежа за електромобили. За всеки проект, например за нова канализация, могат да се отпуснат до 20 млн. лв., обясни Георгиева.

 

Ще бъдем активен партньор на Фонда на фондовете и ще сме сред първите, които ще кандидатстват за средства, увери кметът.

 

Той посочи, че през последните 2 г. се работи ударно за подобряване на инфраструктурата на Варна.  Само за т.г. са предвидени близо 400 млн. лв. заедно с парите от държавата. Потенциалът на Варна е огромен. Най-големият капитал на града и бизнеса обаче са младите образовани хора. Важното е те да получат възможност да се реализират тук, каза още кметът.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още:  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback