Варна 12°
fallback
Морски бизнес
12:50 | 6 февруари 2019
Обновен: 03:49 | 30 април 2024

Военният флот привлича жени от търговското корабоплаване

Все по-актуални обаче стават смесените колективи

По материала работи: Борис Проданов

Военноморският флот е доста по-толерантен към привличането на служба на жени от търговското корабоплаване. Това се разбра на международна конференция във Варна. Форумът е посветен на управлението на т.нар. различия в морските професии.

 

Едва 2% от моряците по света са от нежния пол. В търговския флот има фирми, които негласно игнорират жените за сметка на кандидатствалите за работа мъже. Това коментира д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" (Истанбул).

 

Конференцията събра делегати от морски академии в Румъния, България, Турция и Полша. 

 

В тези страни е направено проучване и за дискриминация към дамите в морския бизнес. Според резултатите, за жените в търговския флот има разлики в заплащането в сравнение с мъже на същите позиции. Докато във военноморския флот такава диференциация няма.

 

В четирите държави има се прави модернизация на висшето морско образование. Както и увеличаване на заетостта на дамите в бранша, увеличаването на броя им в ръководства на фирми от индустрията.

 

Това добави зам.-началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ кап. I ранг проф. Калин Калинов. Той изтъкна, че вузовете разработват съвместни програми за обучение. Акцентът в тях е подготовката на студентите за работа в смесени колективи.

 

У нас в последните няколко години нещата се променят. Около 60% от студентите във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ са жени. И отново изненадващо – военноморският флот е далеч по-толерантен към дамско присъствие от търговския.

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (6.02.2019) - Колко дами са заети в морската индустрия у нас?

 

Снимка Пламен Гутинов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback