IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
17:00 | 6 декември 2022
Обновен: 19:39 | 28 март 2024

Главата в хладилника… Как да се справим с килата след спиране на цигарите?

Разпределянето на порциите хранене през деня е един от начините да контролираме теглото

По материала работи: Слав Велев
Главата в хладилника… Как да се справим с килата след спиране на цигарите?

Отказът от тютюнопушене често е свързан с повишаване на телесното тегло, тъй като прекратяването на никотиновата консумация влияе на базовия метаболизъм. Въпреки това има няколко препоръки, които са от полза за контрол на телесното тегло при тези ситуации:

Правилно разпределяне на порциите хранене през деня. 

Често пушачите имат навик да се разсейват с цигарата. При отказ от тютюнопушене това им липсва и води до честа консумация на големи количества храна. За да се справим с това, е препоръчително да се разпределят равномерно порциите храна, според дневните нужди в рамките на целия ден, за да няма интервали от време, в които да има значителен спад в кръвната захар. 

Консумация на храни, богати на фибри и чисти протеини, които ще ни предпазят от наддаване на тегло. 

Препоръчително е да се включи някакъв източник на белтъчини при всяко хранене и да се набавят поне 15 грама протеин на хранене. Необходимо е да приемаме 25 до 30 грама фибри на ден. 

Набавяне на достатъчно течности. 

Често мозъкът трудно различава усещането за глад и жажда, ето защо е важно да приемаме достатъчно течности в рамките на целия ден. Препоръчително е да се приемат между 1,5 и 2 литра вода на ден.

Редовна физическа активност - препоръчително е да се включват упражнения за тонус и развитие на мускулната маса, тъй като това увeлечава основния метаболизъм. 

Четете повече на puls.bg.

Коментари

Новини Варна