IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
12:00 | 10 юни 2023
Обновен: 01:02 | 24 септември 2023

Отпадат лимитите за направленията при диспансеризираните пациенти

С проекта за нов НРД личните лекари ще са длъжни да консултират болните само в работно време

По материала работи: Ставри Таргов
Отпадат лимитите за направленията при диспансеризираните пациенти

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор.

Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти.

Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив:

"Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне."

За щастие на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

"Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади въпреки това.

По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал."

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен телeфон, на който пациентите да го търсят по всяко време.. Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга медицинска структура, която да поеме обслужването на пациентите в тези часове, когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост.

Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режима на заместване при отсъствие на личния лекар.

 "Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна