IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
14:40 | 1 декември 2022
Обновен: 08:51 | 14 април 2024

Общините във Варненско страдат от липса на аптеки

Най-сериозно е положението в Аврен, Аксаково, Ветрино, Дългопол, Провадия...

По материала работи: Ставри Таргов
Общините във Варненско страдат от липса на аптеки

Комисия в състав представители на: Областна администрация Варна, Регионална здравна инспекция Варна, Районна здравноосигурителна каса Варна, Регионална  фармацевтична колегия Варна, Регионална колегия на Българската асоциация на помощник-фармацевтите във Варна и на общините, на свое заседание прие Областна  аптечна карта.

Тя е изработена на база специфичните географски и демографски особености на област Варна и състоянието на системата по осигуряване на фармацевтичното обслужване в областта.   

Марио Смърков, областен управител на Област с административен център Варна ръководи и координира дейността на членовете в областната комисия, във връзка с прилагането на утвърдената методика от Министерството на здравеопазването и утвърди становището на областната комисия  относно необходимия минимален брой аптеки  по видове дейности по чл. чл. 227в, ал.3 от ЗЛПХМ, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, които се определят съобразно потребностите на населението.

Успешното и трайно решаване на проблема за достъп до лекарства на населението в проблемните райони  би могла да се случи, като се направи реална оценка на съществуващата инфраструктура и професионалните ресурси.

Като източници при структуриране, събиране и обработване на първични данни, необходими за изработването на Областна аптечна карта, са използвани класификации, регистри и статистически данни обработвани от съответните компетентни институции.

В община Аврен - към момента действащата аптека е 1, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 4 броя.

В община Аксаково - към момента действащите аптеки са  3, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 10 броя.

В община Белослав - действащите аптеки са 3, необходимият минимум е изчислен на 5.

В община Бяла - действащите аптеки са  2, в заложената формула необходимият минимум е изчислен на 2 броя.

В община Ветрино - към момента действащите аптеки са 0, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 2 броя.

В община Вълчи дол - към момента действащите аптеки са  3 , в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 4 бр.

В община Долни Чифлик - към момента действащите аптеки са  6, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 8 бр.

В община Девня - към момента действащите аптеки са  3, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 3 бр.

В община Дългопол - към момента действащите аптеки са  3, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 6 бр.

В община Провадия  - към момента действащите аптеки са  5, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 10 бр.

В община Суворово - към момента действащите аптеки са  2, в заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 4 бр.

В община Варна - към момента действащите аптеки са  159. В заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 106 бр.

Аптеките, приготвящи лекарствени продукти по магистрална и фармакопейна рецептура, са 9. В заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 5 броя.

Аптеките, отпускащи лекарствени продукти със специална рецепта, са 72. В заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 8 броя.

Населението на Община Варна е 341 737 души. Във формулата е заложенa 1 аптека да се обслужва 3230 души. Съгласно формулите наличните аптеки за Област Варна надвишават минималният брой, но това е само за сметка на гр. Варна, където има концентрация на аптеки.

За всички останали общини от областта минималният брой не е изпълнен. Методиката за изчисляване на минимален брой аптеки не отчита нарастването на населението през туристическият сезон и наличието на 4 големи университета и студенти без постоянно местожителство в гр. Варна.

Всяка аптека  е необходимо да покрива изискванията  на Министерството на здравеопазването за района, област Варна е наситена с аптеки, но те не са равномерно разпределени, концентрирани са  в големите градове и централните райони.

Обсъдиха се варианти на предложения как най-отдалечените населени места да получават оптимален достъп до обслужване от аптека.

С изработването на Областната аптечна карта сега се цели да  се констатира колко са аптеките на брой, какъв е човешкият потенциал и какво е разпределението им, за да могат да се въведат последващи законодателни промени.

В края на заседанието членовете на Комисията  гласуваха решение, прието с мнозинство - да се изпрати в Министерството на здравеопазването конкретно становище, с което да се инициират законодателни промени,  отговарящи на реалните изисквания.

Утвърдената Областна аптечна карта е представена на министъра на здравеопазването заедно с цялата първична информация въз основа на която е изготвена. 

Коментари

Новини Варна