IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
13:20 | 27 март 2023
Обновен: 10:07 | 27 март 2024

Земеделци от Вълчи дол излязоха на протест срещу изграждането на ветрогенератори

Смятат, че вятърните паркове ще засегнат дейността им в района

По материала работи: Ставри Таргов
Земеделци от Вълчи дол излязоха на протест срещу изграждането на ветрогенератори

Снимка БНТ

Земеделски стопани от община Вълчи дол излязоха на протестно шествие с тежката си техника. Те не са съгласни с намерението за изграждане на ветро-генераторен парк върху обработваеми площи в общината, съобщи БНТ.

Според протестиращите изграждането на ВЕИ мощности ще унищожи производството на над 2400 фермери от общината, както и над 900 дка обработвама земеделска плодородна земя. Земеделците смятат, че има опасност и за пътя на миграция на защитени птици, който преминава над общината.

През януари тази година Общинският съвет на Вълчи дол даде зелена светлина за изготвянето на устройствен план във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на такъв парк.

Според инвеститорите вятърните паркове няма да засегнат земеделската дейност в района.

"Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в хармония и в България, и в чужбина. Най-големите проблеми пред земеделието са климатичните промени – наводненията и сушата, а производството на енергия от вятър е решение и заема най-малко площ, така че ние сме съмишленици със земеделците", смята Севда Йончева – ръководител на ВЕИ проекта.

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Площа, която заема една перка е не повече от 100 кв м. Деветстотин декара са 9000 перки. Паркът едва ли е повече от 50 перки. Освен това, ако земята е собственост на фирмата, селяните какво ги интереува как тя ще си я използва. А най-смешното е, че тези "природокозащитници" страдат доста от прелетните птици, които сериозно увреждат посевите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна