IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
17:00 | 27 март 2023
Обновен: 02:55 | 19 април 2024

70-годишен от Варненско с условна присъда за закани за убийство

Ще трябва да плати и 1 000 лв. глоба

По материала работи: Ставри Таргов
70-годишен от Варненско с условна присъда за закани за убийство

70-годишен мъж бе осъден за отправяне на закани с убийство към пастир. Подсъдимият беше признат за виновен по повдигнато спрямо него обвинение по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс - за отправяне на закани с убийство към пастир.

Деянието е извършено в условия на продължавано престъпление, на два пъти, в периода от м. ноември 2019 г. до 18.03.2020 г. в землището на варненско село, като тези закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им.

Между двамата съществувала стара вражда по повод периодично преминаване на пастира със стадото му през местност, близо до която подсъдимият работел като  пазач. 

В единия от случаите подсъдимият пред свидетел заплашил с думи и действия потърпевшия, заявявайки „Ще те убия с брадвата, ще ти начупя краката, ще те насека, ще убия тебе и животните ти“, като в същото време размахвал брадва в ръцете си.

Следващия път при управление на автомобил от подсъдимия по черен път, той отново се държал агресивно, подгонил стадото и се заканвал на пострадалия пастир с думите „Колко пъти ти казах да не идваш на поляната...ще мина отгоре ти с колата“, заради което била сигнализирана полицията.

 Деянието, извършено от подсъдимия, представлява престъпление против личността. 70-годишният мъж има предходна съдимост. Той получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с три години изпитателен срок.

 Той бе осъден да заплати на пострадалия гражданския ищец по делото обезщетение от 1000 лева за причинените му в резултат на деянието неимуществени вреди. В негова тежест са още държавната такса върху уважения граждански иск и сторените по делото разноски.

Присъдата на Районен съд – Варна, подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна