IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
15:38 | 10 март 2020
Обновен: 23:19 | 23 април 2024

Около една четвърт от българските служители могат да работят от вкъщи

Туризмът и транспортът са двата сектора, които ще бъдат най-засегнати от глобалното разпространение на коронавиру

По материала работи: Пламен Янков
Около една четвърт от българските служители могат да работят от вкъщи

Около една четвърт от служителите в България може да работят от вкъщи, за да се предотврати както разпространението на грипната вълна, така и да се спре евентуалното разпространение на коронавирус. Това коментираха представители на работодателски организации в ефира на БНТ.
 

Туризмът и транспортът са двата сектора, които ще бъдат най-засегнати от глобалното разпространение на коронавирус. Освен тези икономически сфери обаче, спад ще има и при производителите.
 

"Глобалният проблем, това е нарушаването на веригата от доставките, особено на тези, които са зависими от доставки и компоненти на суровини от най-засегнатите страни - Китай и Южна Корея", коментира Томчо Томов, директор в Българска стопанска камара (БСК).
 

"По-сериозен е проблемът с разпространението на вируса в Европейския съюз, където са и нашите основни партньори - Италия, виждаме разпространение на вируса и в Германия и Франция", посочи Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
 

Общият спад на икономиката в отделни сектори може да достигне до между 20 и 30%, прогнозират работодателите. Една от основните мерки е при възможност да се работи от вкъщи, вече има работодатели, които разпускат служителите си особено в сектора на информационните технологии, счетоводството и одита.
 

И докато в сектора на услугите могат да се възползват от правото си хората да работят от вкъщи, не във всички професии това е възможно, една от тези области, където това е напълно невъзможно е телевизията. За да гледат хората новини, всички тези хора трябва да бъдат на работните си места.
 

Друга идея, която отново според работодателите има шанс и трябва да бъде доразвита е електронното правителство.
 

Посещението на държавната и местната администрация също дава възможност за пренасяне на коронавируса, отбеляза Томчо Томов.
 

Има и сектори, които ще спечелят от превантивните мерки срещу заразите, а именно козметичния, фармацефтичния бранш, шивашката индустрия.
 

Economy.bg


Четете още: НОИ ще съветва предимно онлайн заради мерките срещу коронавируса
 

Коментари

Новини Варна