IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:05 | 3 април 2020
Обновен: 12:37 | 18 април 2024

Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета.

"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини - за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен", разясни Горанов.

 

Депутатите от комисията одобриха предлаганата актуализация. Заседанието се проведе в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус, а народните представители носеха маски и ръкавици.

 

Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

 

Социалистът Румен Гечев разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Според него дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена тя, е нереалистично оптимистичен, защото заложеният спад е едва 3%.

 

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

 

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна