IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
15:31 | 24 юни 2020
Обновен: 19:34 | 23 март 2024

Опакованите храни за вкъщи ще се облагат с 20% ДДС

По-ниската ставка за кетъринг услуги ще се прилага само, ако към тях има екстри като подреждане, доставка на оборудване и сервиране

По материала работи: Ставри Таргов
Опакованите храни за вкъщи ще се облагат с 20% ДДС

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

 

Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

 

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

 


Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

 

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

 

Припомняме, че на 10 юни парламентът гласува за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси косвеният налог да бъде 9%, вместо 20%, както беше досега.

 

Въпреки еуфорията около новата по-ниска ставка има доста проблемни моменти около прилагането ѝ. Например има възможност за двойно тълкуване в частта с приложението на новата ставка за книгите и доставката на книги. Вероятно от намалението няма да се възползват издания, които са рекламни, като каталози или рекламни списания, в които няма авторски материали.

 

От НАП обещават до дни да публикуват и подробно становище относно прилагането на новия Закон за ДДС. Пълна яснота около всички казуси, свързани с новата ставка, ще има едва след указанията на данъчните.

 

Още икономически новини на Investor.bg

Коментари

Новини Варна