IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
17:56 | 9 юли 2020
Обновен: 19:33 | 23 март 2024

Държавата окончателно влиза на пазара на горива

До три месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър ще трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад

По материала работи: Ставри Таргов
Държавата окончателно влиза на пазара на горива

Окончателно държавата влиза на пазара на горива, след като Народното събрание одобри създаването на Държавна петролна компания, предаде БНР.

 

Държавното предприятие ще изгражда верига бензиностанции, ще поддържа горива в резерв и ще оперира с данъчни складове.


Министърът на икономиката Емил Караниколов ще е принципал на бъдещото държавно предприятие. То ще може да създаде търговско дружество за осъществяване на търговска дейност, свързана с управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на складови бази за съхранение на нефтопродукти (петролни бази) и бензиностанции, както и търговска дейност с алтернативни горива.

 

Данъчните складове ще бъдат регистрирани като всеки един друг частен обект по Закона за горивата. Окончателните промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесени от правителството, предвиждат Компанията да не може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

 

До три месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър ще трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

 

Още с обявяване на законодателната инициатива правителството заяви, че планира изграждане на минимум 100 бензиностанции, разположени по магистралите в страната, както и в населени места, където няма обекти на големите вериги бензиностанции.

 

Идеята е чрез собствена петролна компания държавата да гарантира конкуренцията на пазара. Очаква се това да доведе до по-ниски цени за потребителите.

 

Още икономически новини на Investor.bg

Коментари

Новини Варна