IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:33 | 31 юли 2020
Обновен: 13:43 | 28 март 2024

Проверяват за далавери с европроекти в министерството на икономиката

Експерти на ведомството са вземали между 40% и 60%, съобщи министър Лъчезар Борисов

По материала работи: Ставри Таргов
Проверяват за далавери с европроекти в министерството на икономиката

В Министерството на икономиката са постъпили сигнали за искана „такса успех" към бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали по Covid-мерките, съобщи в парламента икономическият министър Лъчезар Борисов, цитиран от БНР.

 

„В схемата са замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект“, разкри той.

 

Сигнали за искана „такса успех" са подали депутати от различни парламентарни групи, а бенефициентите са от различни региони на страната.

 

„ДАНС вече проверява конкретен сигнал“, каза икономическият министър и се закани „този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех" да бъде пресечен“.
Той нарече случилото се „неприемливо, нереално, недопустимо“.

 

Лъчезар Борисов припомни, че най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева. Той обясни, че на среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, както и да има специален имейл за кореспонденция и горещ телефон за сигнали.

 

„Имейла, който е създаден за сигнали е: signali@mi.goverment.bg, а телефонът за пряка връзка за сигнали е 02-940-74-21.

 

На този имейл няма да работят хора от управляващия орган, така че да няма конфликт на интереси, а утре ще публикуваме на нашата интернет страница и примерни документи по текущата процедура, която е отворена до 24 август за кандидатстване", обяви министър Лъчезар Борисов и потвърди, че получилите финансиране бенефициенти също ще бъдат проверявани.
 

 

По думите на икономическия министър вече е започнало ускорено одобрение на внесените вече заявления с проекти за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по която има 1,1 млрд. лева, като сега те ще бъдат пренасочени за справяне с последиците от коронакризата. Други 700 млн. лева от Българска банка за развитие ще бъдат предоставени на фирмите под формата на заеми и гаранции за кредити (500 млн. лева) и за безвъзмездна помощ (200 млн. лева).
 

 

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов смени Емил Караниколов от министерския пост на икономическото ведомство с аргумента, че е получил информация за бонуси при раздаваните грантове по схемите на ОПИК.

 

Министър-председателят подписа оставката на зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова, която отговаряше за еврофондовете, а на нейно място назначи Яна Топалова.

 

Още икономически новини на Investor.bg

Коментари

Новини Варна