IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
15:25 | 25 септември 2020
Обновен: 04:54 | 27 март 2024

КНСБ: 15% ДДС и 15% данък върху доходите

Целта трябва да бъде по-справедлива данъчна система, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

По материала работи: Ставри Таргов
КНСБ: 15% ДДС и 15% данък върху доходите

Въвеждане на необлагаем минимум колкото е минималната работна заплата и данъчна ставка от 15 процента за ДДС и за доходите на физическите и юридическите лица. Това предложи КНСБ на организирана от синдиката дискусия за данъчна реформа.

 

Целта трябва да бъде по-справедлива данъчна система, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

"През последните години и благодарение на данъчната система неравенствата по всички възможни линии, измерени в България, се задълбочават. В петте процента най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева и то става дума за паричен ресурс, като той е нараснал от 3 милиарда през 2000-а година до 23 милиарда в 2020-а година".

 

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че ключовият въпрос е как евентуални данъчни промени ще се отразят на приходите в бюджета:

 

"Преди избори е времето, в което трябва да се проведе тази дискусия и промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една или друга партия, която може да вземе подобно решение след избори, разбира се, е изключително важно да бъде прието от цялото общество. То трябва да се надгради и с останалите данъци, защото ние имаме и имуществени данъци".

 

Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над 4,6 млрд. лева от тези промени, но според синдикалните експерти от мерките могат да се генерират около 4 млрд. лева приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например - данък от финансовите транзакции, еднократен данък "Богатство" за 2020 година, дигитален данък и други, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна