IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:08 | 8 октомври 2020
Обновен: 10:35 | 25 март 2024

По 50 лева на пенсионерски калпак. Достатъчни ли са в кризата?

Харчат се главно за лекарства

По материала работи: Ставри Таргов
По 50 лева на пенсионерски калпак. Достатъчни ли са в кризата?

Надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите им, от догодина. Предложението на управляващите е заложено в бюджета за следващата година, потвърди премиерът Бойко Боросив.

 

Премиерът се похвали лично и, че до края на годината се удължава мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40.

 

След 34 години стаж Тонка Курдова преживява с пенсия от 280 лева. Преди промените е работила като плановик, а след 1989 година и в частния сектор. Днес парите от пенсията отиват почти изцяло за лекарства. Добавката от 50 лв. към нея - също.

 

"Тия са временни – само до изборите са. Обаче след това дали ще го има това увеличение. Поне едно 500 лева трябва човек да взима горе-долу, за да върже двата края. Иначе - много е трудно.", сподели Тонка Курдова.


Добавката от 50 лв. ще получат 2 118 000 пенсионери. Дори с нея обаче пенсията пак не става такава, както би следвало да бъде, убеден е бившият социален министър и председател на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов. А това, че е до март, когато са парламентарните избори, не е случайно, според него.

 

"Тези 50 лв. нямат никакъв характер освен предизборен", категоричен е Адемов.

 

А след повече от 30 години като домакин на детска градина и столова, Цветанка Колева получава 216 лева пенсия. Затова е принудена да продължи да работи.

 

"Давам много пари за лекарства и те не стигат. Сега се връщам от лекаря – "Прадаксата" струва 70 лева и другите 120 лева даваш на лекарства", коментира Цветанка.

 

За пенсионерите като Тонка и Цветанка икономистите са категорични: "Пенсионерите са сред традиционно бедните и техните възможности за увеличаване на доходите са почти нулеви. Ако държавата не се намеси, те нямат път за излизане от бедност", каза Адриан Николов.

 

Освен за пенсии кабинетът планира да развърже кесията и да осигури надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите. Това би струвало допълнителни 400 млн. лв., а ефектът, според експертите, може да бъде постигнат по друг начин.

 

Вижте повече в репортажа на Bugaria ON AIR

Коментари

Новини Варна