IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
12:04 | 28 юни 2020
Обновен: 13:48 | 17 март 2024

Арестуваните шефове в ГДБОП играeли на доброто и лошото ченге

Предвиденото наказание е до 10 години лишаване от свобода

По материала работи: Ставри Таргов
Арестуваните шефове в ГДБОП играeли на доброто и лошото ченге

Арестуваните шефове в ГДБОП играли ролята на доброто и лошото ченге. Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП.

 

Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група.

 

"Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик.

 

Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол.

 

Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството", каза тя.

 

Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми.
Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.


"Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева.

 

По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане.

 

Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.

 

"Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина заради предоставяне предварителна информация за разследвания", каза Сийка Милева.

 

Арестуваните шефове от ГДБОП са играли ролите на доброто и лошото ченге пред бандитите, стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР.

 

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон.

 

Цветан Панков и Кирил Ванков са действали от 2017 година. С тях е задържан и трети полицай, който е разузнавач в националната полиция, който е бил посредник и е помагал на двамата антимафиоти.

 

Сигналът е от криминално проявен, който е заявил в отдел "Вътрешна сигурност", че е изнудван за пари от няколко години. Той е предал парите на Панков в четвъртък. Началникът на отдел "Наркотици" му определил място в кв. Захарна фабрика". Наредил му да бъде без джиесем.

 

Шефът на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

 

"И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно", каза Банков.

 

За 3-ма от 4-мата в престъпната група от полицаи прокуратурата ще иска постоянен арест в съда. Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов.

 

Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

 

Още крими новини на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна