IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
15:56 | 11 октомври 2020
Обновен: 20:08 | 15 март 2024

Установиха незаконен добив на инертни материали от река Струма

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура

По материала работи: Ставри Таргов
Установиха незаконен добив на инертни материали от река Струма

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

 

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" и на дирекция „Управление на водите" в МОСВ.

 

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал.

 

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

 

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

 

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават, като органите на МОСВ оказват пълно съдействие, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна