IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
10:36 | 5 април 2020
Обновен: 03:25 | 19 април 2024

И митрополит с призив: Останете си вкъщи и се молете!

Все пак служби за Великден и Цветница ще има

По материала работи: Ставри Таргов
И митрополит с призив: Останете си вкъщи и се молете!

С голямо внимание се очаква становището на Светия синод за предстоящите празници, за това как в условия ва световна пандемия ще може да се празнува.

 

"Имаме много градивна среща с Националния щаб. Светият синод призова вярващите да останат в своите домове, за да избегнем струпването на маса хора", каза митрополит Антоний пред БНТ.

Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси съдействието на общински власти.
За Великден също традициите ще бъдат спазени, но отново отвън. Ще се спазва отстояние между хората, за да може да не се допусне голямо струпване на маса.

 

Шефът на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски вчера призова да не мислим за Цветница и за Великден като за празници и да си останем вкъщи, но според митрополита едва ли той се е опитвал да омаловажи празниците.

 

"Това е една такава ситуация, с която не се е сблъсквало човечеството. Нормално е и да няма адекватни действия от страна на всички. Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи", каза митрополит Антоний.

 

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни.

 

Църквата призовава хората да останат в своите домове, да посрещнат там празниците, а служби ще има.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна