IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:38 | 27 май 2020
Обновен: 03:40 | 19 април 2024

Дават безлихвени заеми за образование за български студенти в Германия

Сумата е до 650 евро на месец

По материала работи: Ставри Таргов
Дават безлихвени заеми за образование за български студенти в Германия

Във времена на пандемия, германското правителство предлага финансова подкрепа за български студенти. Поради Covid-19 много студенти са загубили работата си, което до този момент им е позволявало да финансират престоя си в Германия.

 

Според официални данни на Statista, трима от четирима чуждестранни студенти в Германия работят по време на обучението си и техните доходи са били сериозно засегнати заради пандемията. В този контекст германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек обяви създаването на програма за безлихвени заеми за образование, за да се гарантира непрекъснатостта на обучението на студентите.

 

Според информация на MyGermanUniversity GmbH (MyGU), портал, специализиран в проучвания в Германия, почти 400 000 международни студенти са записани и се обучават в германски университети, като се очаква тенденция на растеж през следващите години.
 

В MyGermanUniversity.com студентите могат да открият 1700 магистърски програми на английски език в Германия.

 

Стефан Паулини, съосновател на MyGermanUniversity, със седалище в Хамбург, преди това директор на Германската служба за академичен обмен (DAAD) в Перу, познава много добре реалността за международните студенти в Германия.

 

Стефан Паулини подчертава важността на тази мярка, предприета от германското правителство: „Това ще позволи на много български студенти да продължат обучението си и да не бъдат принудени да се връщат в страната си, защото нямат достатъчно ресурси, за да покрият разходите си.“

 

Българските студенти ще имат достъп до заем за образование на стойност до 650 евро на месец от 1 юни 2020 г.  


Германия се откроява като топ дестинация за българските студенти, като повече от 6 200 студенти от България са записани и се обучават в немски университети през 2019 г. според Федерална статистическа служба в Германия.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна